Uit recent Nederlands onderzoek blijkt tot wel 30% van de paarden in ons land in meer of mindere mate rugproblemen te hebben. Heeft je paard rugpijn, dan kunnen de magneetproducten van Magnetic Healthcare wellicht helpen. Met bijvoorbeeld onze magneetdeken zijn veel rugklachten namelijk te verlichten of zelfs helemaal te verhelpen!

Rugpijn mag dan een veel voorkomend probleem zijn bij paarden, het is niet altijd direct herkenbaar. En de oorzaken kunnen zeer divers zijn: van aangeboren afwijkingen tot trauma’s en van sportblessures tot een slecht passend zadel.

Instinct

Van nature zijn paarden prooidieren. Een paard zal daarom niet gauw laten zien dat het pijn of een blessure heeft. Het zichtbaar maken van zijn zwakheden kan immers betekenen dat het ten prooi valt aan roofdieren of dat het uit de kudde wordt verstoten. En dat instinct werkt ook door in onze huidige manier van paarden houden; vaak worden pijn en/of blessures pas zichtbaar als de problemen al erg grote vormen hebben aangenomen.

Een paard is van nature niet gemaakt om op te gaan zitten. En toch maken de meeste paardeneigenaren meerdere keren per week een ritje op hun paard. Om over manegepaarden nog maar te zwijgen. Eigenlijk is het wonderlijk dat dit zo vaak goed gaat.


De magneetdeken van Magnetic Healthcare kan helpen rugproblemen bij je paard te verminderen door de bloedstroom te verbeteren en zo het algemene welzijn van je paard te verhogen. Op voorraad in onze webshop!

Paardenrug

De rug van het paard vormt de verbinding tussen de voor- en achterhand en heeft daardoor een belangrijke functie in het lichaam en dus ook het bewegen van het paard. De rug is een grote en complexe structuur die in de bestaat uit de ruggenwervels. Maar ook alle omliggende spieren en banden zijn onmisbaar voor het goed functioneren van de rug van het paard.


Er is onderzoek gedaan naar hoe goed (professionele) paardenhouders rugpijn bij hun paarden herkennen. Dit blijkt vrij dramatisch te zijn.

Laat bij twijfel de rug van je paard altijd nakijken door een specialist!

Symptomen rugproblemen / rugklachten

De symptomen van rugklachten /rugpijn bij paarden kunnen heel divers zijn: van iets moeilijker door een wending heen rijden tot verzet wat zich kan uiten in bokken of vluchtgedrag. Subtiele aanwijzingen kunnen zijn het wegdrukken van de rug wat soms verbetert gedurende beweging, maar ook het niet achterwaarts willen gaan, de hals niet willen laten zakken of lastig in de aanleuning zijn.

Het is niet altijd eenvoudig te achterhalen wat er nou precies aan de hand is. Denk ook aan symptomen als:

  • Kreupelheid;
  • Gevoelig bij aanraken en/of borstelen van de rug;
  • Protesteren met opzadelen, aansingelen en opstijgen;
  • Afwijkende staartdracht, bijvoorbeeld scheef dragen of veel met de staart zwiepen tijdens het rijden;
  • Protest tijdens het rijden: bokken, steigeren, weigeren;
  • Rijkunstige problemen: moeite met galop, moeite met lengtebuiging, onvoldoende ontspanning bij het springen.

Magneetdeken Magnetic Healthcare

De magneetdeken van Magnetic Healthcare kan bij rugproblemen een ondersteunde functie hebben waarbij de paardenrug een extra hulpmiddel krijgt zonder medicatie of apparatuur.

Maar het product is ook uitermate geschikt om ze eens te verwennen na een heerlijke rit of een wedstrijd om de spanning een beetje te verminderen of als upwarming en cooling down.

Bezoek voor al onze magneetproducten voor paarden onze webshop!

Bekijk al onze paarden-producten »

Andere Magnetic Healthcare paarden-producten:

Paard van toen en nu

Het leven van het paard is de afgelopen duizenden jaren enorm veranderd; van steppedier naar sportpaard. Het paard is van oorsprong wild en als prooi gezien door de mens. Door de eeuwen heen is de mens het paard gaan temmen (domesticeren). Paarden werden later ingezet als lastdier, voor het voeren van oorlogen, als vervoermiddel en op de boerderij voor bijvoorbeeld het ploegen en hooien.


Vanaf de moderniseren van de landbouw en de komst van de auto verloor het paard zijn functie als lastdier. Daardoor is de functie van het paard gelukkig veranderd en wordt het tegenwoordig gebruikt als gezelschapsdier en voor recreatie, sport en show.

Het gedomesticeerde (getemde) paard

Het paard is van oorsprong een steppedier. Het was wild en leefde in grote kuddes en zag de mens als roofdier. Voordat de mens het paard getemd had, werd er waarschijnlijk al jaren op het paard gejaagd. De eerste getemde paarden werden voornamelijk gebruikt als lastdier. In een Egyptisch graf van ongeveer 1300 v. Chr. zijn bewijzen gevonden van het rijden op paarden bijvoorbeeld als vervoersmiddel tijdens oorlogen. Men zag toen al het voordeel van het paardrijden: minder vermoeiend dan lopen en je kreeg meer ontzag door de hoge zit.

De Grieken waren de eersten die zich afvroegen hoe je een paard het best kunt berijden en africhten. Xenophon schreef in 365 v. Chr. al over de rijkunst en het africhten van paarden. De inhoud hiervan geldt zelfs nu nog. Toen het wiel werd uitgevonden ontstonden er meer mogelijkheden voor het gebruik van paarden. Veel mensen hadden dan ook meerdere paarden voor het bewerken van het land en vervoer van de boerderij naar de markten. In steden moet men denken aan de tram die getrokken werd door paarden totdat de elektrische tram zijn intrede deed en de paardenkoetsen als taxi.

Paarden in de oorlog

Vóór de Eerste Wereldoorlog werden paarden ingezet om oorlog te voeren. In die tijd was het winnen of verliezen van een oorlog met name afhankelijk van welke partij de beste paarden en ruiters had. Soldaten waren toen nog zo afhankelijk van hun paarden dat ze die meestal beter verzorgden dan hun eigen vrouw en kinderen. Bijvoorbeeld de film Warhorse neemt ons mee in de wereld van de oorlog. Veel mannen en hun paarden raakten gewond in oorlogen of werden gedood.

Het paard op de boerderij

Door de grote kracht van bepaalde dieren zijn zij altijd nuttig geweest voor de mens. Runderen werden nog vóór het paard gebruikt als trekdier. Men gebruikte hiervoor een juk bij runderen.

Huidige functie van het paard

De functie van het paard is in de loop van duizenden jaren enorm veranderd. Momenteel wordt het paard voornamelijk ingezet voor recreatie, sport, show en graslandbeheer.

Geïnteresseerd in onze magneet-producten? Bekijk het volledige assortiment in de webshop!