Hoe kun je zelf controleren of je paard of pony gevoelig is op de rug?

We kennen allemaal wel de verhalen over rugpijn bij paarden, maar hoe zit het nou werkelijk en hoe kun je de symptomen op tijd herkennen en wat kun je er zelf aandoen? Het is eigenlijk vrij simpel, maar vaak wordt het over het hoofd gezien omdat je paard/pony het wel aangeeft, maar het gedrag niet direct wordt herkend.

Voorbeeld: Een klein voorbeeld in het najaar. Je paard is in de rui en je wilt eens lekker poetsen/rossen om al die losse haren van je paard te krijgen. Terwijl je bezig bent; met je ene hand rost of poets je en met je andere hand voel je warmte verschil of een verschil in spiertonus (spierspanning).

Nu klinkt dat heel gewoon maar veel mensen voelen een kleine afwijking niet en dat is niet erg maar wel te leren door het gewoon te doen en te ervaren. Je begint met rossen en dan staat je paard niet stil op het moment dat je achter de schoft begint. Je paard zet een klein pasje opzij. Het valt niet echt op, maar het kan een signaal zijn. Het opzij stappen bij wat druk op een spier of gebied. Je poetst lekker verder en komt bij het gebied van het zadel, weer stapt je paard opzij en nu laat hij heel klein beetje zijn rug zakken net te weinig dat het opvalt maar het is er wel. Zo poetst je lekker verder en is er weinig tot niks aan de hand. Totdat het steeds erger wordt en je ook tijdens het rijden en longeren dingen gaat opmerken of ervaren.


De magneetdeken van Magnetic Healthcare kan helpen rugproblemen bij je paard te verminderen door de bloedstroom te verbeteren en zo het algemene welzijn van je paard te verhogen. Op voorraad in onze webshop!

Oorzaken rugpijn bij paarden/pony’s

 • Spierpijn: door verandering van training bv je gaat een keer springen, buitenrit, wedstrijd of gewoon een zwaardere training. Door verandering van weide naar stal of anders om, spelen in de paddock of de wei.
 • De grote vergeten groep is, de merrie die pijnlijk is tijdens de hengstigheid je kunt dit het beste vergelijken met PMS bij de dames onder ons.
 • Zadel die misschien niet helemaal goed past.
 • Een ruiter die scheef zit.
 • Kreupelheid
 • Kissingspines
 • Peesproblemen
 • Pijn ergens anders in het lichaam organen bv-maagzweren, darmproblemen.

Er zijn veel voorbeelden waarbij je pijn kunt krijgen. Na een week of langer worden de signalen steeds duidelijker je paard drukt steeds meer zijn rug weg met poetsen.

 

Dan ga je opzadelen en je paard doet zijn oren naar achter op het moment dat je aan komt met het zadel of ook hier stapt het opzij. Het aansingelen vindt hij ook niet zo fijn. Je herkent het eigenlijk niet maar let er verder niet op of je herkent het en denkt okΓ© vandaag maar longeren of aan de hand stappen gister hebben jullie een zware training gehad of een buitenrit gemaakt dus je verwacht wel een soort van spierpijn je hebt het misschien zelf ook.

Wat als je een paard hebt die eigenlijk weinig laat zien met poetsen dat kan en gebeurt best vaak. Waar kun je dan opletten?

 • Met longeren kan het zijn dat je paard de ene kant naar binnen valt dus niet op de cirkel wil blijven of springt iedere keer verkeerd aan in galop of overkruist en corrigeert zichzelf niet of kijkt naar buiten en wil niet recht lopen ook al heb je hulpmiddelen om gedaan.
 • Tijdens het rijden zijn er veel aanwijzingen waarbij je misschien een herkenning ziet
 • De ene kant gaat makkelijker dan de andere kant en je kunt het niet verbeteren dus na weken les en proberen te corrigeren verbeterd het niet
 • Het aanspringen, geeft altijd een bok
 • Op de volte valt die altijd door je binnen been beide kanten of een kant
 • De zijgangen gaan een kant op minder makkelijk
 • Of in je verruimde gang merk je dat een been verder uitstrekt dan de andere
 • Overgangen terug of juist vooruit geeft een hapering

Wat kunnen wij van Magnetic Healthcare dan voor jou en je paard betekenen?

Onze magneet deken, met meer dan 200 magneten in de deken verwerkt. Op de belangrijkste spiergroepen geeft deze deken verlichting aan spieren met een verhoogde spierspanning (spierpijn).

Wat onze magneetdeken doet:

 • De magneten die in de deken verwerkt zijn hebben een bepaalde sterkte. Die sterkte bepaald hoeveel magnetisch veld er ontstaat. Het veld ontstaat doordat de magneet contact maakt met het ijzer in de bloedvaten. Die verbinding zorgt dat de bloedtoevoer verbetert en de zuurstof in het bloed beter opgenomen wordt. De spierspanning kan daardoor makkelijker opgelost worden en is dan ook sneller hersteld.
 • De magneten geven ook pijn vermindering dus een mooi alternatief voor pijnbestrijding.
 • Door de bloedtoevoer en het zuurstof verbetering kun je de deken zeker ook gebruiken als warming up, de spier is nu tenslotte aangezet tot actie en als cooling down na het rijden om eventueel de verzuring beter op te lossen.
 • Voor de merrie met hengstigheid en een gevoelige rug kan de deken ook verlichting geven omdat het ook pijn verminderd.

Bij twijfel altijd advies in winnen bij ons of een dierenarts, zadelmaker, fysiotherapeut etc.

Geïnteresseerd in onze magneet-producten? Bekijk het volledige assortiment in de webshop!